SMART CITIES OF ROMANIA 2018, editia lectiilor invatate
Cea de a patra editie a expo-conferintei nationale SMART CITIES OF ROMANIA a reusit sa stabileasca si anul acesta un record de audienta, reunind peste 300 de specialisti in domeniul oraselor inteligente. Spre deosebire de anii anteriori insa, SMART CITIES OF ROMANIA 2018 s-a axat pe analiza rezultatelor obtinute deja de catre administratiile publice locale si a initiativelor lansate la nivel central in acest domeniu.
Iata principalele declaratii ale participantilor la eveniment.
Strategii „smart“ la nivel national
- „Strategia Smart City are foarte multe componente si nu ne dorim ca, grabindu-ne cu finalizarea, sa facem din ea o «grea mostenire». Vrem ca rezultatul final, aprobat de catre Guvern, sa ofere un cadru larg care sa asigure fiecarei municipalitati libertatea de a construi si furniza servicii utile cetatenilor ei, dar sa includa si elemente de finantare, de interoperabilitate, securitate, rezilienta etc.“
Maria-Manuela Catrina, secretar de stat in cadrul MCSI si coordonator al grupului de lucru pentru Strategiei Nationala Smart City
- „In domeniul administratiei publice, in ultimii 30 de ani nu au existat nici proceduri si nici standarde clare. Iar acum ne aflam in situatia in care foarte multe autoritati locale au facut investitii mari in infrastructura IT, au implementat proiecte, dar acestea nu sunt interoperabile. De aceea, sustin cu tarie ca avem nevoie de o strategie nationala in domeniul «Smart City».“
Constantin Mitache, director general al Asociatiei Municipiilor din Romania
- „Anul trecut am realizat un studiu pentru a afla cat de familiarizati sunt administratorii publici cu conceptul de Smart City si am constatat ca pentru 70% reprezenta o necunoscuta. De aceea, am infiintat cu ajutorul Institutului National de Administratie un curs specializat pentru administratorii publici, una dintre cele cinci componente ale acestuia fiind dedicata studierii conceptului Smart City. Pentru ca degeaba faci o strategie, politici si proceduri daca nu ai cu cine sa le pui in aplicare.“
Marius Florea, presedintele Asociatiei Administratorilor Publici din Romania
- „Ministerului Transporturilor a avizat deja Strategia pentru dezvoltarea sistemelor de transport inteligent si cadrul national de actiune ITC pentru reteaua nationala de drumuri din Romania. Totodata, Compania nationala de administrare a infrastructurii rutiere a intreprins demersurile necesare realizarii portalului web «Punct National de Acces pentru furnizarea serviciilor de informatii din reteaua rutiera trans-europeana»“.
Paul Tache, director Directia transporturi rutiere in cadrul Ministerului Transporturilor
Probleme concrete ale administratiilor locale
- „Comunitatile isi schimba periodic conducatorii, iar alternanta politica reprezinta o problema pentru ca proiectele altora sunt foarte greu preluate si duse mai departe. Problema proiectelor “smart” este una de asumare, si nu de derulare efectiva a lor.“
Nicolae Moldovan, primarul orasului Beclean
- „Pentru noi principala problema o reprezinta legislatia, si ma refer aici, cu precadere, la legislatia achizitiilor publice, care face ca acest proces sa dureze foarte mult.“
Catalin Boghiu, director general la Directia Generala Tehnica si Dezvoltare in cadrul Primariei Iasi
- „Pentru a obtine rezultate imediate ale unor proiecte care integreaza componente «smart» este necesara schimbarea mentalitatii functionarilor publici care scriu, dezvolta si implementeaza aceste proiecte.“
Directorul executiv al Directiei Programe si Dezvoltare din cadrul Primariei Muncipiului Constanta, Ani Merla
„Asigurarea echilibrului intre companiile mari, multinationale, care livreaza si implementeaza solutii inteligente complexe, si companiile locale reprezinta o provocare importanta pentru noi, pentru ca trebuie sa incurajam si sustinem si dezvoltarea antreprenoriatului local“.
Bogdan Puscasu, City Managerul orasului Piatra-Neamt
Campionii „smart city“ pe 2018
SMART CITIES OF ROMANIA s-a incheiat si anul acesta cu o gala de premiere a celor relevante poiecte inteligente realizate la nivel local. Premiantii „Smart Cities of Romania Champions“ pe anul 2018 sunt:
- Primaria Municipiului Piatra-Neamt la categoria „Politici si strategii pentru comunitati sustenabile inteligente“;
- SC Intrarom SA la categoria „Tehnologii avansate pentru orase si cladiri inteligente“;
- Primaria Municipiului Iasi la categoria „Mobilitate in comunitatile sustenabile inteligente“;
- Asociatia Administratorilor Publici din Romania la categoria „EducatIe in domeniul smart city“;
De-a lungul celor doua sesiuni dedicate tehnologiilor au fost sustinute 10 prezentari de proiecte, studii de caz si solutii inteligente, realizate de catre reprezentantii companiilor Engie, Hikvison Europe, Telekom Romania, PTV Austria, Atelierele Pegas, Huawei Romania, Honeywell, Arxia Software, Life is hard (companie din cadrul cluster-ului Cluj IT).
SMART CITIES OF ROMANIA 2018 a reunit in cadrul celei de a patra editii 12 parteneri tehnologici, precum si 10 asociatii profesionale si institutii de invatamant cu rol activ in dezvoltarea oraselor inteligente in Romania.
ITS Events ITS Events Management, Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate (ARTS), Organizatia Romana pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport (ITS SA) si Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) multumesc pe aceasta cale partenerilor care au dat curs invitatiei de a participa la eveniment.